Masterclass Printing

Fine Art Masterclass Printing. Workshop i kunstfoto utskrift over to dager.

Dette er en to dagers spesialworkshop. Målet er å lære deltagerne å oppnå perfekte printer i sorthvitt og farger fra digitale bildefiler. Du lærer hvordan du behandler digitale bilder, velger fargerom, justerer skjerm, velger riktig fargeprofil – og skriver ut på en moderne fotoskriver med arkivbestandig blekk og på kunstpapir.

Kursledere er fotograf Morten M. Løberg og daglig leder Per Arnfinn Persen i ProfilData AS. Morten har lang erfaring som fotograf, billedkunstner og som fagmedarbeider i tidsskriftet Fotografi, hvor han har ansvaret for Fotografis løpende tester av fotopapir. Per Arnfinn er ekspert på fargekalibrering og fotoskrivere, og har lang erfaring med Epsons profesjonelle storformatskrivere.

Epson, Canson, Hahnemühle, PermaJet og Moab Paper sponser workshopen med materiell. Du får mulighet til å sammenligne kunstpapirer som Morten har valgt ut fra de respeketive produsentene – og du får med deg ett storformatprint opp til 100 x 150cm av egne bilder!

Mange velger å sette bort printing av bilder i store formater til et profesjonelt printlab. Kurset gir deg nødvendig kunnskap om hvordan du optimaliserer bildefila for utskrift, gir deg førstehåndskunnskap til hva som finnes av kunstfotopapir og andre medietyper. Du kommuniserer bedre og på høyere faglig nivå med printleverandøren, og du får lettere det resultatet du ønsker deg.

Aleksander Dye skriver etter kurset på Nordic Light: “Et veldig bra kurs som virkelig løste opp i en del utfordringer jeg har hatt! Veldig bra og fikk en del tips til enklere printing og ikke minst hvor mye papirer har å si for sluttresultatet og hjelp til å velge i mylderet av papirer! Før kurset hadde jeg ikke fått til en eneste god fargeprint, men det jeg fikk til på kurset var utrolig å se!”

 

 

Kursinnhold dag 1:

– Valg av materialer. Arkivbestandig blekk og papir. Slik velger du riktig papir til dine bilder. Kort innføring i papirtyper og egenskaper. Sammenligning av de beste bomulls- og barytt-papirene fra Epson, Moab, Canson og Hahnemühle.

Digital arbeidsflyt. «Fine art» printing i farger.

– Valg av fargerom. Alt om valg og bruk av fargeprofiler; ICC-profiler, standardpapirprofiler vs kalibrerte papirprofiler. Vi viser hvordan du lager dine egne, dedikerte ICC-profiler med X-Rite i1 PhotoPro2.

– Skjermkalibrering.Velg riktig lysstyrke (luminans) og fargetemperatur (Kelvin). Hvorfor og hvordan lage og bruke flere skjermprofiler. Hva er riktig rombelysning og hvordan bør du innrede arbeidsrommet med tanke på optimal likhet mellom kalibrert skjerm og ferdig print.

– Riktig bruk av arbeidsfargerom, ICC-profiler og MediaType-valg ved utsskrift.

– Proofing i Lightroom/Photoshop (korrekt kalibrert skjerm + god ICC-printerpapirprofil).

– Utskrift fra Photoshop,Lightroom og Mirage. Utskrift med ICC-profiler fra Epson Print Layout (et nytt og gratis printerprogram).

Kursinnhold dag 2:

«Fine art» printing i sorthvitt.

– Hvorfor sorthvitt? En personlig tilnærming til sorthvitt. Morten M. Løberg viser utvalgte bilder fra sin produksjon og gir en kort innføring i hvordan han tenker i «sorthvitt».

– Konvertering av et digitalt fargebilde til sorthvitt i henholdsvis Photoshop/Lightroom.

– Finn ditt favorittpapir! Presentasjon av utvalgte papirer basert på tester av nærmere 400 fotopapirer utført av fotograf Morten M. Løberg for tidsskriftet Fotografi (kursdeltagerne får hver sin PDF-fil med samtlige testresultater).

– Slik skriver du ut i sorthvitt fra Photoshop, Lightroom og Mirage. Gjennomgang av printerinnstillingene. Unngå fallgruvene.

– Praktisk arbeid og utskrift under veiledning. Kursdeltakerne skriver ut sitt favorittbilde på Epson storformatskriver.

 

Kurset begynner på fredag kl. 17.00.

Kurset er for medlemmer og egenandelen er kr. 500.

Meld deg på ved å bruke skjemaet du finner her.